Basic Knowledge of Animal Feed Formulation

Authors

  • Nining Haryuni Universitas Nahdlatul Ulama Blitar
  • Harliana Universitas Nahdlatul Ulama Blitar
  • Yuniar Alam Universitas Nahdlatul Ulama Blitar

Keywords:

Feed, Raw Material, Formulation, Livestock, feed

Abstract

The article writing method uses analysis and reviews from a collection of research journals and books related to feed ingredients and animal feed formulations. The feed given to livestock is the main source of energy which plays an important role in the sustainability of livestock life. The feed given to livestock must be considered both in terms of quantity and quality so that livestock productivity can be optimal. Feed is the largest component of operational costs incurred in livestock businesses. Important aspects that must be considered in preparing animal feed formulations are types of livestock, types of feed ingredients, quality of feed ingredients, limitations on the use of feed ingredients, availability of feed ingredients, prices of feed ingredients, feed calculation methods. The ideal feed formulation is a feed formulation that has high nutritional quality and an economical price.

Author Biography

Nining Haryuni, Universitas Nahdlatul Ulama Blitar

Department of Animal Husbandry

References

Akbar, M. A.R, Haryuni, N and Lestariningsih. 2024. Strategi pembuatan dan implementasi recording di industri peternakan. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Aldila, L., Haryuni, N., & Alam, Y. (2023). DAMPAK PERENDAMAN PADA AIR REBUSAN DAUN BIDARA (ZIZIPHUS MAURITIANA) TERHADAP KUALITAS INTRINSIK TELUR AYAM PADA PENYIMPANAN SUHU RUANG. Journal of Science Nusantara, 3(3), 106-113.

Alfami, M. A., & Haryuni, N. (2024). Identification of Beef Farming in Dayu Village. Bestindo of Animal Science , 1(1), 27-34. https://doi.org/10.0000/df9sat57

Almi, S. F., & Haryuni, N. (2024). Managemen Pemeliharaan Kambing Bunting. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Anam, M. K., & Haryuni, N. (2024). Potensi Rumput Pakchong sebagai Hijauan Pakan Kambing. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Anggorodi. (2012). Kecernaan Protein Kasar Dan Serat Kasar Serta Laju. Animal Agriculture Journal, 471 – 483.

Bidura, I, G, N. (2017). Bahan Ajar: Teknologi dalam Industri Pakan. Fakultas Peternakan. Universitas udayana.

Bokau, R. J., Wamiliana, W., & Sutikno, S. (2012). Pemodelan Program Linier untuk Optimasi Agroindustri Pakan Udang. Jurnal Sains MIPA Universitas Lampung, 2(2).

Budiarsana, I. G. M. (2016). Penggunaan Fungsi" Solver" dalam Formulasi Pakan Termurah untuk Peternak Sapi Perah Skala Kecil. Informatika Pertanian, 25(2), 231-240.

Edi, D. N., & Haryuni, N. (2023). Bahan Pakan Ternak Sumber Serat. AE Publishing

EDI, D. N., & HARYUNI, N. (2023). Estimation of Greenhouse Gas Emission Burden of Livestock Sector in East Java Province, Indonesia: Estimasi Beban Emisi Gas Rumah Kaca dari Sektor Peternakan di Provinsi Jawa Timur, Indonesia. Jurnal Teknologi Lingkungan, 24(2), 157-165. https://doi.org/https://doi.org/10.55981/jtl.2023.1004

Gufron, A., Putra, F. N. ., & Haryuni, N. (2021). Rancang Bangun Aplikasi Formulasi Pakan Ternak Berbasis WEB Menggunakan Framework CodeIgniter 3. Journal Automation Computer Information System, 1(2), 46–54. https://doi.org/10.47134/jacis.v1i2.12

Harifuddin, H., Wadi, A., Jaya, A. A., & Risal, M. (2015). Pemanfaatan dan Keberlanjutan Gosse Sebagai Sumber Protein Untuk Mendukung Pemeliharaan Itik Intensif di Kabupaten Pangkep. Jurnal Galung Tropika, 4(3), 152-156.

Haryuni, N. (2014). Efek Penambahan Jus Daun Sirih (Piper Bettle Linn) Sebagai Aditif Pakan Terhadap Sifat Antibakteri Dan Performans Ayam Petelur (Doctoral dissertation, Universitas Brawijaya).

Haryuni, N. (2018). Analisis Kinerja Finansial Kenaikan Harga Dedak Padi Terhadap Tingkat Pendapatan Peternak Ayam Petelur Di Kabupaten Blitar Jawa Timur. Jurnal Ilmiah Fillia Cendekia, 3(1), 10-15.

Haryuni, N. (2021). Pengaruh Tingkat Energi dan Dosis Vitamin E-Selenium dalam Pakan Terhadap Penampilan Produksi dan Reproduksi Induk Pembibit Joper [Disertasi]. Universitas Brawijaya.

Haryuni, N. (2023). Pedoman Praktikum Nutrisi Unggas. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Haryuni, N., & Fanani, Z. (2017). Study of feasibility on broiler business development. Journal of Development Research, 1(2), 63-67.

Haryuni, N., & Lidyawati, A. (2019). Penyuluhan Perbaikan Manajemen Ayam Petelur Yang Diinseminasi Buatan Di Kabupaten Blitar Jawa Timur Dalam Upaya Mewujudkan Peternak Yang Tangguh. Jurnal Ilmiah Fillia Cendekia, 4(1), 52-57.

Haryuni, N., & Muanam, M. K. (2023). Potret BUMDES Sido Makmur Sejahtera. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Haryuni, N., Abdullah, F., & Lidyawati, A. (2022). Pengaruh Suhu dan Waktu Pemanasan Terhadap Kualitas Interior Telur Ayam Hasil Persilangan Ayam Kedu Dan Bangkok. Journal of Science Nusantara, 2(1), 33-37.

Haryuni, N., Anam, M. K., Mitra, I. K., Yaqin, M. A., Yeiputa, G. C., Lestari, I. D., ... & Ma’mun, M. B. (2023). Strategi Cerdas Pemeliharaan Ayam Petelur. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Haryuni, N., Arif Tribudi, Y., Hasanah, N., & Angga Prastya, R. (2024). Improving the productivity of Joper chickens with fermented soy milk waste (SMW). BIO Web of Conferences, 88, 00043. https://doi.org/10.1051/bioconf/20248800043

Haryuni, N., Fajar, M. S. R., Kasanah, R. D., Rahayu, P., Nafi’uddin, M. A., Akbar, M. A. R., & Rif’at, F. (2023). Strategi Memilih Bibit Ayam Petelur. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Haryuni, N., Fathoali, M., & Lidyawati, A. (2022). Pengaruh Waktu Pemanasan Sebelum Inkubasi Terhadap Kualitas Telur Tetas Ayam Buras. Journal of Science Nusantara, 2(2), 68-73.

Haryuni, N., Hartutik, H., Widodo, E., & Wahjuningsih, S. (2021). Interaction effect of vitamin E-selenium supplementation and metabolic energy on reproductive performance of Joper Breeders.

Haryuni, N., Hartutik, H., Widodo, E., & Wahjuningsih, S. (2022). Effect of energy and dose of vitamin E selenium on improving the reproduction performance of Joper brood stock. In E3S Web of Conferences (Vol. 335, p. 00036). EDP Sciences.

Haryuni, N., Khopsoh, B., Hasanah, N & Sikone, H.Y. (2024). Potensi soy milk waste untuk optimalisasi reproduksi pejantan ayam buras. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Haryuni, N., Lidyawati, A., & Khopsoh, B. (2019). Pengaruh penambahan level vitamin E-selenium dalam pakan terhadap fertilitas dan daya tetas telur hasil persilangan ayam sentul dengan ayam ras petelur. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 7(3), 287-292.

Haryuni, N., Lidyawati, A., & Khopsoh, B. (2019). Pengaruh penambahan level vitamin E-selenium dalam pakan terhadap fertilitas dan daya tetas telur hasil persilangan ayam sentul dengan ayam ras petelur. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 7(3), 287-292.

Haryuni, N., Lidyawati, A., Khopsoh, B., & Hasanah, N. (2020). Pengaruh level energi dalam pakan terhadap kualitas spermatozoa Ayam Kampung secara mikroskopis. Jurnal Ilmu Peternakan Terapan, 4(1), 7-13.

Haryuni, N., Muklisin, A., Tandawa, W. P., Hakim, R. N., Za'im Muzaky, M., Rosikhin, M., ... & Setiawan, J. (2023). Fermentasi hijauan pakan ternak. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Haryuni, N., Pt, S., Pt, M., & Prastiya, R. A. (2023). Pedoman Evaluasi Fisik Kualitas Jagung. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Haryuni, N., Pt, S., Pt, M., Lestariningsih, S. P., & Pt, Y. A. T. S. (2022). Pemanfaatan Soy Milk Waste sebagai Bahan Pakan Unggas. CV. Haura Utama.

Haryuni, N., Pt, S., Pt, M., Lestariningsih, S. P., Kustanti, N. O. A., Pt, S., ... & Niswatin Hasanah, S. P. (2023). Kiat Magang Industri Peternakan. CV. Dewa Publishing.

Haryuni, N., Syafi'ina, S., & Lidyawati, A. (2022). Efek Suplementasi Tepung Semangka dalam Pakan Terhadap Kualitas Interior Telur Ayam Kampung. Journal of Science Nusantara, 2(1), 38-43.

Haryuni, N., Utama, R. W. P., Santika, W. N., Hidayah, A. K., Almi, S. F., Zulfa, P. M. M., & Saifudin, M. (2023). Prospek Bisnis Ayam Petelur. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Haryuni, N., Widodo, E., & Sudjarwo, E. (2015). Aktivitas antibakteri jus daun sirih (Piper bettle linn) terhadap bakteri patogen dan kualitas telur selama penyimpanan. TERNAK TROPIKA Journal of Tropical Animal Production, 16(1), 48-54.

Haryuni, N., Widodo, E., & Sudjarwo, E. (2017). Efek Penambahan Jus dan Daun Sirih (Piper bettle linn) Sebagai Aditif Pakan Terhadap Peforma Ayam Petelur. Sumber, 4(04), 13-16.

Haryuni, N., Widodo, E., Tribudi, Y. A., & Wahjuningsih, S. (2022). Impact of Aging on Sperm Quality of Sentul Roosters. Indonesian Journal of Animal & Veterinary Sciences, 27(4).

Hasanah, N., Kustiawan, E., Nurkholis, N., Prasetyo, B., Amalia, R., Bahri, A., & Haryuni, N. (2023). Evaluasi Performa Produksi Ayam Petelur Sistem Closed House di UD. Supermama Farm Banyuwangi. Jurnal Ilmiah Fillia Cendekia, 8(2), 64-71. doi:10.32503/fillia.v8i2.3791

Iskandandar. (2012). Optimalisasi Protein Kasar dan Energi untuk Meningkatkan Produksi Daging Ayam Lokal. Balai Penelitian , 50-12

Kaleka. (2020). Aplikasi Imbuhan Tepung Daun Sirih dalam pakan Ayam Joper . Jurnal Peternakan Terapan , Vol. 2 (1):16-21

Khopsoh, B., Diyaningsih, M. V., & Haryuni, N. (2022). Penggunaan H2O2 (Hidrogen Peroksida) untuk Mengurangi Kadar Coliform Air Pada Peternakan Ayam Petelur di Kabupaten Blitar. Jurnal Riset dan Konseptual, 7(1), 187-196.

Mashur, I., & Agustin, D. N. (2023). Ilmu Pakan dan Nutrisi Hewan: Teori dan Praktik. UNISNU PRESS.

Mitra, I. K., Haryuni, N., & Hasanah, N. (2024). Bisnis Pakan Hijauan untuk Sapi Perah di Daerah Tropis. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Nahroni, A. T., Haryuni, N., & Alam, Y. (2023). PENGARUH WAKTU SANGRAI TERHADAP KADAR AIR, KONSENTRASI AFLATOKSIN DAN KUALITAS FISIK JAGUNG UNTUK PAKAN TERNAK. Journal of Science Nusantara, 3(3), 91-97.

Nurfitriani, R,A dan Muhamad, N. (2021). Pengetahuan Bahan Makanan Ternak. Lipi Press.

Rahayu, P., & Haryuni, N. (2024). Managemen Pemeliharaan Kambing Jantan. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Ramadani, A., & Haryuni, N. (2023). Use of Local Feed Ingredients as an Alternative to Support Productivity of Native Chickens. JURNAL PETERNAKAN (JURNAL OF ANIMAL SCIENCE), 8(1), 1–6.

Risyahadi, S. T. (2022). OPTIMASI FORMULA PAKAN SAPI PERAH DENGAN LINIER PROGRAMMING UNTUK MINIMASI BIAYA BAHAN BAKU DI KOPERASI XYZ JAWA TENGAH. Eqien-Jurnal Ekonomi dan Bisnis, 10(1), 227-231.

Rohman, S. A., & Haryuni, N. (2024). Manajemen Pemeliharaan Kambing Cempe. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Rozaqi, M. R., Haryuni, N., & Alam, Y. (2023). PENGARUH SUHU PEMANASAN METODE SANGRAI TERHADAP PENINGKATAN KUALITAS FISIK DAN PENURUNAN KONSENTRASI AFLATOKSIN PADA JAGUNG. Journal of Science Nusantara, 3(3), 114-121.

Rumondang., P. Aulia., I. Sari., P. Sari., & D. A. Ningsih (2023). Formulasi Pakan Ikan Kerapu. Eureka Media Aksara

Samadi, S., Wajizah, S., Khairi, F., & Ilham, I. (2021). Formulasi ransum ayam pedaging (Broiler) dan pembuatan feed additives herbal (Phytogenic) berbasis sumber daya pakan lokal di Kabupaten Aceh Besar. Media Kontak Tani Ternak, 3(1), 7-13.

Septian, M. H., Mutaqin, B. K., Idayanti, R. W., Sihite, M., & Pramono, P. B. (2022). Pelatihan Formulasi Pakan Menggunakan Aplikasi Winfeed Secara Daring Bagi Masyarakat Peternak. Abdi Dosen: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 6(1), 217-225.

Siahaan, N. B., E. Suprijatna, dan L.D. Mahfudz. 2013. Pengaruh Penambahan Tepung Jahe Merah (Zingiber Officinale Var. Rubrum) Dalam Pakan Terhadap Laju Bobot Badan Dan Produksi Telur Ayam Kampung Periode Layer. Animal Agricultural Journal, Vol. 2 (1): 478 – 488

Sikone, H.Y., Haryuni, N & Dos Santos, E.P. (2024). Kapita Selekta Sistem Produksi Ternak di Nusa Tenggara Timur. PT. Bestindo Berkah Lestari.

Sophia Porchelvi, J. Irine and R. Regupathi. (2018) Linear Programming method for Solving Optimized Nutrients Feed formulation in GIFT Tilapia R. IOSR Journal Of Humanities And Social Science (IOSR-JHSS) Volume 23, Issue 10, Ver. 2 28-33.

Tribudi, Y. A., Tohardi, A., Haryuni, N., & Lesmana, V. (2022). Pemanfaatan tepung larva black soldier fly (hermetia illucens) sebagai subtitusi tepung ikan terhadap performa ayam joper periode stater. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 5(1), 45-51.

Wurandani, Y. M., Haryuni, N., & Alam, Y. (2023). PENGARUH LEVEL AIR REBUSAN DAUN KELOR (MORINGA OLIEFERA) TERHADAP KUALITAS INTRINSIK TELUR AYAM SELAMA PENYIMPANAN DI SUHU RUANG. Journal of Science Nusantara, 3(3), 98-105.

Downloads

Published

2024-03-31

How to Cite

Haryuni, N., Harliana, & Alam, Y. (2024). Basic Knowledge of Animal Feed Formulation. Tropical Poultry Science and Technology, 1(1), 25–33. Retrieved from https://bestindolestari.id/index.php/tpst/article/view/3